01.07.2015 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

BAKANLIK

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

Bilindiği üzere Ülkemiz,  Tehlikeli Malların Karayolu İle Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşmasına(yani ADR Anlaşmasına)  02/07/2010 tarihli ve 27629 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan,  2010/547 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 22/03/2010 tarihi itibariyle taraf olmuştur.

Taraf olduğumuz ADR anlaşması paralelinde Bakanlığımızca hazırlanan ve 01/01/2014 tarihinde yürürlüğe giren Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik, tehlikeli maddelerin karayoluyla taşımacılığı sektörüne pek çok yenilikler getirmiştir. Yönetmelik ile tehlikeli maddelerin,  insan sağlığı ve diğer canlı varlıklar ile çevreye zarar vermeden güvenli ve düzenli bir şekilde kamuya açık karayoluyla taşınması amaçlanmıştır.

Bu önemli önemli yenikliklerden bir tanesi Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sistemidir.

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamında; tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan; taşıyan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan konumunda olan işletmelere yaptıkları işleri, uluslararası anlaşmalar ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yapmalarına yardımcı olmak amacıyla Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.

Bu bağlamda,  Bakanlığımızca hazırlanan “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ”  22/05/2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Tebliğ kapsamında, işletmelerin Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) istihdam etme veya hizmet alması zorunluluğu 30/06/2015 tarihinde başlayacak olup, Tebliğ’in Geçici 2 inci maddesi ile de bazı faaliyet türlerine 01/01/2018 tarihine kadar geçici bir muafiyet sağlanmıştır. Geçici muafiyet sağlanan bu faaliyet alanları;

  • Perakende satış yapan akaryakıt, LPG, CNG ve LNG istasyon işletmeleri ile LPG, CNG tüp satışı yapan işletmeler
  • Liman tesisleri ile hava yolu kargo terminalleri [denizyolu, havayolu taşımacılığı ]
  • Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre K1, K2, C1, C2, L1, L2, R1, R2 Yetki belgesi sahipleri
  • Kamu kurum ve kuruluşlarıdır.

TMGD’ nin asıl görevi, işletme sahibinin sorumluluğu altında, işletmenin imkânları dahilinde, uygun araçları ve faaliyetleri belirlemek ve uygun olan en güvenli yolla bu faaliyetlerin yönetimini sağlamaktır.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak isteyip Tebliğde yer alan şartları sağlayanlar, Bakanlığımızca yetkilendirilen eğitim kuruluşlarında ( ki bu gün bunların sayısı 61’ e ulaşmıştır)  49 saat eğitim almaları ve bu eğitim sonunda Bakanlığın yapmış olduğu sınavda başarı göstermeleri gerekmektedir.  Sınavda başarı gösteren adaylara 5 yıl geçerli TMGD Sertifikası düzenlenmektedir.

Son zamanlarda medyada, özellikle Bakanlığımızdan her hangi bir açıklama olmamasına rağmen, Bakanlığımızca yetkilendirilen bazı TMGD Eğitim Kuruluşları tarafından yapılan açıklamalarda, ülkemizin TMGD ihtiyacının 50.000 ila 80.000 arasında olduğu belirtilerek TMGD’leri ve TMGD adaylarını gereksiz olarak bir beklentiye sevk ettikleri, ayrıca 30 Haziran 2015 tarihinden itibaren zorunlu hale gelen TMGD bulmaktan sıkıntı yaşanacağı  basın yoluyla dile getirildiği müşahede edilmektedir.

Bakanlığımızca, Tehlikeli madde taşımacılığı sektöründe yer alan tarafların TMGD’leri istihdam etmesi veya TMGD’den hizmet alma zorunluluğu;   10/04/2014 tarihinde yayımlanan “Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge” kapsamında,  işletmecilere düzenlenen  Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) ile Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre belli Yetki belgesine sahip olup da, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren taşımacılar ile ilişkilendirilmiştir. Diğer bir değişle,  TMFB sahibi işletmeler ile Tehlikeli Madde taşımacılık faaliyetinde bulunan taşımacılık Yetki Belgesine sahip işletmeler, TMGD istihdamında potansiyel arz etmektedir.  Bu ilişkilendirme çerçevesinde geleceğe yönelik yapılacak değerlendirmelerin bizleri ihtiyaç duyulacak TMGD sayısına daha sağlıklı bir şekilde götürecektir.

Bu bağlamda, Yönergenin yayımlandığı tarihten bu güne kadar yaklaşık 16.000 işletmeci TMFB belgesi almış olup ve halen Bölge Müdürlüklerimizce TMFB düzenleme süreci devam etmektedir. Ayrıca, Tebliğ’in yayımlandığı tarihten bu güne kadar Bakanlığımızca yapılan TMGD sınavlarında da yaklaşık 2.100 kişi başarı göstermiş ve  bunlardan bu güne kadar 1.356 kişiye TMGD sertifikası düzenlenmiş olup, sertifika düzenleme süreci suratlı bir şekilde yürütülmektedir.

Tüm bu değerlendirmelerin ışığında, mevcut TMFB sahibi işletmelerden yaklaşık 1/2 ‘sinin  TMGD istihdam etme veya hizmet alma zorunluluğunun Tebliğ’in Geçici 2 inci maddesi kapsamında   01/01/2018 tarihinde başlayacak olması,  bir  TMGD’nin 5 işletmeye kadar  hizmet verecek olması, her iki ayda bir Bakanlığımızca TMGD sınavının yapılacağı dikkate alındığında; sektörde  TMGD istihdam edilmesi veya hizmet alınmasında bir sıkıntı yaşanması beklenmemektedir.

Ayrıca, TMGD istihdam edilmesi konusunda ADR’ye taraf olan AB üyesi ülkelerdeki mevcut duruma bakıldığında, örneğin Almanya’ da ki durum incelendiğinde; Almanya da  toplamda yaklaşık dörtyüzmilyon ton tehlikeli madde hareketinin olduğu ve bu sürecin   yaklaşık 16.500 TMGD ile yürütüldüğü tespit edilmiştir. Ülkemizde de yıllık yaklaşık olarak otuzbeşmilyon ton tehlikeli madde hareketinin olması ve bir  TMGD’nin 5 işletmeye hizmet vereceği dikkate alındığında, 01/01/2018 tarihi itibarıyla, yaklaşık 16.000 ila 18.000 arasında  TMGD’nin ülkemiz için yeterli olabileceği düşünülmektedir.

Bu itibarla, tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde taraf olan tüm gerçek veya tüzel kişilerin, somut veriye dayanmadan  kamuoyunu yanlış bilgilendirilmesine neden olacak beyanatlardan kaçınması gerekmekte olup, tehlikeli madde taşımacılığı sektöründe yer alan tarafların Bakanlığımız tarafından  yapılacak duyurulara itibar etmesi önemle rica olunur.

 

 

Bir yorum bırakın